Veelgestelde vragen

Is autobelettering te verwijderen als ik mijn auto wil verkopen?

Autobelettering is met behulp van een föhn makkelijk te verwijderen. Eenmaal als de folie is opgewarmd kan de autobelettering eenvoudig verwijderd worden.

Wat zijn fluoriserende posters?

Wij kunnen tevens fluoriserende kleuren zeefdrukken om uw poster extra opvallend of uniek te maken! Vraag naar de mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van een gezeefdrukte sticker?

Zeefdruk stickers worden volgens een ambachtelijke techniek geproduceerd. Het resultaat is fraai en duurzaam!
Doordat de inkt vrij fors wordt aangebracht kan er kleurecht en dekkend gedrukt worden. Een ander groot voordeel van de zeefdruktechniek is dat, door het gebruik van zeer duurzame, watervaste inkten, een hoogwaardige buitenkwaliteit gegarandeerd kan worden.


Kan ik met autobelettering mijn auto wel in de wasstraat wassen?

Een auto met belettering kan met gemak door de wasstraat. Denk er wel aan dit minimaal 24 uur na het aanbrengen van de belettering te doen.

Wat is tegendruk?

Bij tegendruk wordt het beeld aan de achterzijde van de abri in 1 of 2 kleuren tegen gedrukt om de zichtbaarheid van de afbeelding te vergroten.
Een andere optie om de afbeelding in de avonduren beter te doen uitkomen (of als je de abri bijvoorbeeld gebruikt in bushokjes met lichtbakken) is, om de druk rondom de afbeelding te voorzien van een tegendruk welke 's avonds het licht tegen houd. Hierdoor wordt alleen de afbeelding aangelicht waardoor deze dus beter op valt.
Als je kies voor tegendruk, hoef je hier geen rekening mee te houden in het bestand dat je aanlevert. Wij zorgen ervoor dat je poster op de juiste manier gedrukt wordt.
Zie ook de aanleverspecificaties.


Wat is het zichtformaat bij de lichtbakken?

Dit is afhankelijk bij welke exploitant je posters in de lichtbakken komen te hangen. Van de exploitanten in de regio zijn wij daarvan op de hoogte, zichtbaar oppervlak is normaal 114 x 171 cm. Om het precieze zichtformaat te weten te komen adviseren wij verdere informatie op te vragen bij de betreffende exploitant. Voor optimale zichtbaarheid van de boodschap raden we aan om teksten of belangrijk beeld ruim binnen deze marges te plaatsen.


Waarom moet ik kleuren niet op het beeldscherm beoordelen?

Ieder beeldscherm zal de kleur namelijk anders weergeven wegens andere kleurinstellingen. Als je een foto op 2 schermen naast elkaar bekijkt, zul je hoogstwaarschijnlijk kleurverschil gaan zien. Wanneer je een kleur uit een PMS-waaier kiest, dan ben je verzekerd van welke kleur je uitkiest en straks ook zult terugzien in je drukwerk.


Wat zijn afneembare stickers?

Een afneembare sticker heeft na 3 maanden dezelfde hechting als een standaard sticker. Afneembaar is dus maar tijdelijk!

Hoe kan ik het beste stickers plakken?

Voorbereiding
Een vlakke en gladde ondergrond garandeert de beste hechting. Op gestructuurde of ruwe ondergronden is er minder contactoppervlak en dus duidelijk minder hechting en er
kan bovendien vuil en vocht onder de sticker komen. Maak de te beplakken ondergrond dus goed droog en stof- en vetvrij, vocht, vet en stof beperken de hechting oftewel kleefkracht van een sticker. Er moet dus eerst schoongemaakt worden met een ontvetter.

Plakken gaat het beste op een ondergrond met een temperatuur van rond de +15°C. Zeker ’s winters moet een toestel of apparaat minimaal een dag in een ruimte van deze temperatuur of hoger staan. Op koude(re) ondergronden ligt de aanvangskleefkracht van een sticker veel lager en duurt het langer eer een goede hechting tot stand komt.
Hoe kouder de ondergrond, hoe slechter er hechting verkregen kan worden.

Plakken
- Verwijder het rugpapier en houd de sticker zo vlak mogelijk boven de ondergrond.
- Laat aan één kant de sticker op de ondergrond zakken en wrijf de sticker langzaam en gelijkmatig naar de andere kant aan. Op deze manier wrijft u alle lucht onder de sticker vandaan en worden luchtbellen en vouwen voorkomen.
- Monteren gebeurt door druk. Het is dus belangrijk dat u de sticker goed aandrukt/-wrijft. Een speciale rakel, spatel of roller is hierbij een goed hulpmiddel.
- Bij grote stickers laat u de sticker als eerste in het midden de ondergrond raken en wrijft u vanuit het midden naar de zijkanten de lucht onder de sticker vandaan.
- Mocht u een vouw in de sticker wrijven of mocht er toch lucht achterblijven, blijf dan niet doorwrijven, maar trek de sticker met een snelle, korte beweging een stukje of helemaal los en wrijf hem opnieuw aan.
- De lijm doet er zo’n 24 uur over om tot een maximale hechting te komen (bij verwerking boven de +10°C). Ga dus niet meteen de kleefkracht testen of met een hogedrukspuit reinigen. Spuit in elk geval nooit op de randen van een sticker!


De sticker, folie of vinyl plakt niet of laat los?

Vragen die u kan stellen om uw probleem om te kunnen lossen,
1. Hoe is de ondergrond schoongemaakt? (goed ontvet, stofvrij, droog, speciale waslaag)
2. Bij welke temperatuur verwerkt? (hechtingstemperatuur)
3. Op welke ondergrond wordt geplakt? (structuur of specifieke ondergrond waarvoor speciale lijm nodig is)


Full colour drukwerk of drukwerk in PMS kleuren, wat zijn de voorwaarden?

De vier kleuren van full colour drukwerk zijn cyaan, magenta, geel en zwart en door deze in verschillende verhoudingen te mengen kan nagenoeg iedere kleur benaderd worden. Als je met een loep kijkt naar een pagina in full colour dan zie je hoe de kleuren zijn opgebouwd uit kleine gekleurde stipjes in cyaan, magenta, geel en zwart.

Voor drukwerk in één, twee of drie kleuren wordt meestal niet voor full colour drukwerk gekozen, er is namelijk een goedkoper alternatief, het werken met PMS kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System. Pantone publiceert een kleurenwaaier waarbij elke unieke kleur een eigen nummer krijgt. Dit is een belangrijk gegeven voor bijvoorbeeld logo’s en bedrijfskleuren en andere zaken die er altijd exact hetzelfde uit moeten zien. Elk uniek nummer staat voor een unieke kleur.
Stel dat er gedrukt moet worden in twee kleuren, bijvoorbeeld rood en groen. Je kiest dan uit de waaier welke kleuren je wilt, je legt de nummers vast en vanaf dan kun je altijd, bij elke drukker, weer dezelfde kleurkwaliteit drukwerk krijgen.


Wat is schoon snijden?

In een grafisch productiebedrijf of een drukkerij worden producten vaak op een groter formaat dan het formaat van een eindproduct gedrukt.
Waarom? Omdat de meeste printers en drukpersen in de grafische industrie in staat zijn op een grootformaat te printen of drukken.

De sticker die je wil laten drukken is bijvoorbeeld 10 x 15 cm. Het drukformaat van de printer is 100 x 150, er is dus nog veel ruimte over, waardoor er wel 100 stickers tegelijk gedrukt kunnen worden en waarmee uiteraard kosten worden bespaard. Als de oplage dan gedrukt is worden de stickers vervolgens naar het gewenste formaat gesneden, alle overbodige ruimtes worden dan weg gesneden.
Om een sticker of ander product op het juiste formaat 'schoon te snijden' gebruikt men snijtekens. Dit zijn kleine zwarte streepjes die buiten het beeldformaat van de sticker worden geplaatst. Ze dienen als hulplijnen om een sticker op de juiste manier schoon te snijden en worden samen met de sticker gedrukt. Ook dienen deze al aangegeven te staan in het digitale bestand dat naar ons word op doorgestuurd.


Wat is nou precies JPG, PDF, PNG, GIF, AI en EPS?

JPG-bestanden zijn doorgaans geschikt voor internet en hebben vaak een lage resolutie die niet geschikt is voor drukwerk. Dit wil zeggen lager dan 300 dpi. De meeste JPG-bestanden zijn dan ook druktechnisch niet geschikt.
PDF-bestanden zijn platform onafhankelijke bestanden. Ook hier is een verschil in kwaliteit mogelijk (beeldschermresolutie en druktechnische resolutie). Niet iedere PDF is dus hetzelfde en van een goed formaat om te kunnen drukken! PDF-bestanden kunt u niet bewerken. U kunt met Adobe Reader alleen PDF's bekijken en lezen.
EPS- en AI-bestanden zijn druktechnische bestanden en alleen te openen door gebruikers van grafische programma's. Deze bestanden zijn prima te gebruiken voor drukwerk. EPS & AI-bestanden zijn daarentegen niet te openen in een officepakket.
PNG-bestanden zijn alleen geschikt voor internet en hebben altijd een lage resolutie die niet geschikt is voor drukwerk. GIF-bestanden zijn eveneens alleen geschikt voor internet en hebben altijd een lage resolutie die niet geschikt is voor drukwerk.


Hoe het te bedrukken beeld aflopend bedrukken?

De afbeelding moet tot aan de rand van het eindformaat lopen. Om dit te realiseren laat men een foto, afbeelding of illustratie die op de rand van het documentformaat staan, minimaal 3 mm doorlopen aan alle zijden van het document. Er ontstaat dus een snijmarge van 3 mm rondom een drukbestand. Deze marge noemt men het "afloop". Nu kan er zorgeloos schoon gesneden worden zonder dat er een witte streep of rand ontstaat.

Aflopend bedrukken.jpg


Goed om te weten!

Covid-19 producten


Lees verder

Hygiënescherm met luik


Lees verder

Opvallende stickers


Lees verder